Nederland United Kingdom Deutschland France United StatesDealer van de maand Uildriks Mechanisatie Uildriks Mechanisatie
0031-(0)592-345999 / (0)528-241791
www.uildriksmechanisatie.nl


Laatst geplaatste video Alle video's

ATH 2022: opbouwspuittechniek van BB Leap | LandbouwMechanisatie

Een nieuwe naam op Agrotechniek Holland is BB Leap, een bedrijf dat zich toelegt op het moderniseren van gebruikte spuitmachines. BB Leap is een bedrijf dat is opgezet door een aantal voormalige Agrifac-medewerkers.

Eén van de technieken waarmee het bedrijf aan de weg timmert, is de zogeheten pulse width modulation-spuittechniek. Met die PWM-techniek kunnen speciale spuitdoppen razendsnel open en dicht. Door de open- of dichtperiode langer of korter te maken, is een traploze afgifte per dop mogelijk, zonder dat daarvoor de spuitdruk omhoog of omlaag hoeft.

Inmiddels kunnen de meeste spuitfabrikanten en/of toeleveranciers deze precieze, maar prijzige spuittechniek leveren. De meeste leveranciers werken echter met een vaste frequentie. Dat betekent dat de kleppen op de spuitdop afhankelijk van het merk altijd 15, 20 of bijvoorbeeld 50 keer per seconde open en weer dicht gaan. Een variabele afgifte regelen deze systemen door de klep van de dop in die cyclus langer open, danwel dichte te doen.

Om de bladbedekking nog verder te verbeteren, werkt BB Leap daarnaast met een variabele frequentie tot 100 herz. De praktijk is vaak dat de frequentie omhoog gaat naarmate de rijsnelheid toeneemt. Op basis daarvan zou je misschien denken dat de techniek alleen interessant is in landen waar ze spuiten met snelheden van 20 tot 25 km/h. In Nederland is 7 km/h wel zo'n beetje de max. Maar als je met die snelheid een bocht maakt, maakt het uiteinde van de spuitboom een veel grotere snelheid. Gevolg is dat de frequentie van de doppen aan het uiteinde van de spuitboom ook omhoog gaat. Aan de andere kant van de spuitboom, gaat de frequentie van de kleppen juist omlaag.

Wie zijn oude 36 meter brede spuit wil uitrusten met de PWM-techniek van BB Leap, moet bij een dopafstand van 50 cm rekenen op een prijs van circa 36.000 euro.

Overigens is BB Leap niet de enige die PWM-techniek kan leveren met een variabele frequentie. Ook Agrifac kan zijn spuitmachines hiermee uitrusten.

ATH 2022: opbouwspuittechniek van BB Leap | LandbouwMechanisatie

Zaterdag 17 september 2022

Meer weten ? Kijk even op… www.mechaman.nl/landbouwmechanisatie/